FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN
KINDEREN EN DE TANDARTS


 • Vanaf welke leeftijd begin je met het poetsen van tanden bij kinderen?
 • Vanaf welke leeftijd kan mijn kind zelf tandenpoetsen?
 • Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?
 • Is het nodig om met een kind naar een speciale kindertandarts te gaan?
 • Mag mijn kind snoep?
 • Is een beker met een speen/tuut slecht?
 • Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor een beugel?
Vanaf welke leeftijd begin je met het poetsen van tanden bij kinderen?

Vanaf het doorkomen van het eerste tandje kan je beginnen met poetsen. Koop een speciale eerste kinder  tandenborstel die is gemaakt voor hele jonge kinderen want die zijn kleiner en zachter. Ook is er speciale tandpasta  met een lekker smaakje. Fluor en mint smaken zijn te sterk voor kleine kinderen. Speciale tandpasta voor kinderen hoeft ook niet met water nagespoeld te worden.

Maak er iets gezelligs van en neem je kind op schoot en poets dan de tand(jes).

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind zelf tandenpoetsen?

Eigenlijk pas vanaf een jaar of 12 maar blijf goed controleren. Kinderen kunnen vanaf een jaar of 8 wel starten met zelf poetsen maar om het gebit echt goed schoon te krijgen is het belangrijk om goed na te poetsen als ouder.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

Het is prettig voor uw kind om het bezoek aan de tandarts langzaam op te bouwen. Als uw kind een jaar of 2-3 is, is het goed om een keer naar de praktijk te komen. We gaan dan natuurlijk nog geen behandelingen doen. Wel kan uw kind alvast een keer in de stoel zitten. Misschien kan zelfs even in de mond gekeken worden. Verder kan uw kind dan alvast zien wat voor een rare instrumenten er allemaal zijn.

Is het nodig om met een kind naar een speciale kindertandarts te gaan?

Nee, dat is helemaal niet nodig. In zeer bijzondere gevallen als er sprake is van een (erfelijke) aandoening heeft een kind specifieke tandheelkundige hulp nodig. In alle andere gevallen kan een kind gezellig met zijn/haar ouders mee.

Mag mijn kind snoep?

Liever niet maar we zijn mensen dus het is normaal dat er ook gesnoept wordt. Belangrijk is om de momenten van snoepen te beperken. Je kan beter 1x wat te veel snoep eten op 1 moment dan de hele dag snoep uit een zakje pakken. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen.

Is een beker met een speen/tuut slecht?

Zodra een kind tanden heeft is het belangrijk om bekers met een tuut/ speen niet te vullen met zoete en/of zure dranken. Door de tuut komt er elke keer een grotere zuur of zoet aanval op de glazuurlaag van de kleine tandjes.

Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor een beugel?

Dat hangt van veel factoren af. Een algemeen antwoord is op die vraag niet te geven.De tandarts bekijkt dit in overleg met de orthodontist.


MOND- EN TANDVERZORGING


 • Moet ik echt 2x per dag mijn tandenpoetsen?
 • Is het slecht om niet in de avond te poetsen?
 • Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?
 • Hoe slecht is zoet voor mijn tanden?
 • Hoe slecht is zuur van mijn tanden?
 • Moet ik flossen of met een tandenstoker mijn gebit schoonmaken?
 • Is het goed om met houtskool te poetsen?
 • Is het goed om de mond te reinigen met kokosolie (“oil pulling”)?
 • Kan ik in plaats van tandenpoetsen ook spoelen met mondwater?
 • Ik ben bang voor de tandarts. Moet ik naar een speciaal centrum?
Moet ik echt 2x per dag mijn tandenpoetsen?

Ja. Dat is een heel kort antwoord maar het is echt waar.  Zowel het poetsen in de ochtend als in de avond is belangrijk. Vaak wordt gezegd dat de avond poetsbeurt belangrijker is omdat anders de hele nacht door de bacteriën in de mond hun werk kunnen doen. Dat is ook waar. Maar toch is het ook belangrijk om in de ochtend ook weer te poetsen.

Is het slecht om niet in de avond te poetsen?

Het poetsen in de ochtend en de avond is belangrijk. In de avond wordt het sneller vergeten , zeker als het laat is geworden. Bedenk dan dat het zoet of het zuur van het laatste drankje de hele nacht zijn slechte werk voor uw tanden kan doen.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Men poetst beter met een elektrische tandenborstel, alleen al omdat er een timer op zit. Je weet dan exact wanneer je lang genoeg gepoetst hebt.

Hoe slecht is zoet voor mijn tanden?

Zoet tast de glazuurlaag van de tanden aan en daardoor ontstaan er gaatjes (cariës). Het is belangrijk om de zoet momenten op de dag te beperken en niet de hele dag door af en toe zoet te eten want dat is eigenlijk elke keer een nieuwe zoet aanval op de glazuurlaag.

Hoe slecht is zuur van mijn tanden?

Zuren tasten ook de glazuurlaag van de tanden aan. De dag starten met een drankje waarin citroensap zit of witte wijnazijn is prima , maar dan wel graag met een rietje drinken. Bij citrusvruchten is het belangrijk om te letten op contact met de tanden en rekening te houden met goed poetsen.

Moet ik flossen of met een tandenstoker mijn gebit schoonmaken?

Het is belangrijk om 1 x per dag tussen de tanden te reinigen met flosdraad of een tandenstoker. De preventie assistente kan tijdens het reinigen van uw gebit uitleggen of voor uw gebit flosdraad en/of een tandenstoker het beste is.

Is het goed om met houtskool te poetsen?

Onze voorkeur gaat uit naar een gewone goede tandpasta die wij in de praktijk kunnen adviseren. Wij adviseren alleen tandpasta die gewoon bij de drogist te koop is . We hebben geen enkele band met de fabrikanten dus in ons advies spelen geen commerciële belangen mee. Poets sowieso niet te vaak met producten op basis van houtskool want houtskool heeft een schurend effect op het glazuur. Wetenshappelijk is niet bewezen dat houtskool de tanden echt witter maakt.

Is het goed om de mond te reinigen met kokosolie (“oil pulling”)?

Wij vinden het sowieso knap als je dit volhoudt want wij vinden het niet lekker!  Wij adviseren om altijd ook met “normale tandpasta”  2x per dag te poetsen. Als aanvulling kan je spoelen met kokosolie. Het kan geen kwaad maar het is niet iets dat wij adviseren om een beter gebit te krijgen. Het valt onder de categorie “baat het niet dan schaadt het niet”.

Kan ik in plaats van tandenpoetsen ook spoelen met mondwater?

Nee. Mondwater vervangt nooit een poetsbeurt. Het kan aanvullend worden gebruikt maar niet een poetsbeurt vervangen.

Ik ben bang voor de tandarts. Moet ik naar een speciaal centrum?

Het is heel normaal om gespannen te zijn voor een bezoek aan de tandarts. Dat hebben de meeste mensen. Gelukkig zijn wij er om u op uw gemak te stellen.  De ene patiënt is meer gespannen dan de andere maar dat maakt voor ons niet uit. Wij vinden het leuk om tandarts te zijn en u op uw gemak te stellen. Het is dus niet nodig om naar een speciaal centrum te gaan.


MOOIE WITTE TANDEN


 • Is bleken van de tanden slecht voor mijn tanden?
 • Vanaf welke leeftijd kan ik bleken?
 • Welke mogelijkheden zijn er om mooie witte tanden te krijgen?
Is bleken van de tanden slecht voor mijn tanden?

Bleken is niet goed voor de conditie van uw tanden. Wij weten dat bleken heel populair is ook onder jongeren. Hoe vaker u bleekt, hoe slechter het is voor uw tanden. Met bleken bereikt u geen permanent resultaat waardoor het na verloop van tijd herhaald moet worden. Voor de conditie van uw tanden is dat niet goed.

Vanaf welke leeftijd kan ik bleken?

Door te bleken bereik je geen permanent resultaat, uw tanden zullen wel weer verkleuren. Hoe vaker u bleekt, hoe slechter het is voor uw tanden. Het beste is dus – als u toch graag wilt bleken – om niet te jong te beginnen. Door tanden te bleken wordt het risico op cariës(gaatjes) vergroot.

Welke mogelijkheden zijn er om mooie witte tanden te krijgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om mooie witte tanden te krijgen. Naast bleken bestaat ook de mogelijkheid om facings aan te brengen. Bij facings wordt er over uw natuurlijke tanden een laagje aangebracht waardoor u weer een stralend wit gebit hebt. De tarieven voor facings zijn wel hoger dan voor bleken. In het geval van facings werken wij altijd met een offerte.


OVERIGE INFORMATIE OVER EEN GEZOND GEBIT


Contact

Kom in contact

Wij behandelen uitsluitend op afspraak. U kunt ons bereiken van maandag tot en met donderdag tussen 8:30 en 17:00.


BEL ONS

+31 (0)70 327 5506MAIL ONS

info@tandartspraktijkkettler.nl© Tandartspraktijk Kettler – 2020

Tandartspraktijk Kettler logo wit